Tervetuloa Simpeleen keskustaan! Tehtaanpuiston Leader-kehys sijaitsee aivan Simpeleen keskustan tuntumassa, lähellä kuntakeskuksen laadukkaita palveluita. Tehtaanpuisto on tunnettu erityisesti tasokkaasta frisbeegolf-radastaan, mutta se on samalla myös historiallinen kohde.

Rautjärven kuntakeskuksessa Simpeleellä kylän keskellä sijaitsee Tehtaanpuisto. Kuva Pasi Viinanen

NÄHTÄVÄÄ

Simpeleen keskustassa on tarjolla laajasti erilaisia palveluita mm. päivittäistavarakauppoja, ravintoloita, kahvila, kipsa, sekä harrastustoimintaa. Simpeleen koulun liikuntasalissa sijaitsee myös laadukas sisäampumarata, joka tarjoaa hienot puitteet ammuntaharrastajille. Keskustaajamasta löydät myös nurmikentät, tekonurmen ja yleisurheilukentän. Voit lukea lisää urheilumahdollisuuksista alta. Simpeleellä toimii kesäisin tori, joka vetää puoleensa paikallisten herkkujen myyjiä ja asukkaita yhteiseen ajanviettoon. Simpele on tunnettu myös jokavuotisista antiikki- ja keräilypäivistään.

HISTORIAA

Simpele on tunnettu erityisesti Kollaa- ja Simo Häyhä-museostaan. Sen lisäksi Simpeleellä on pitkät juuret teollisuuden historiassa ja etenkin paperintuotannossa. Rautjärven ja Simpeleen kunnat yhdistettiin vuonna 1973 ja nykyisin kunnanvirasto löytyy Simpeleen taajamasta. Myös tehtaanpuistolla on pitkä historia. Sen on suunnitellut Yhtyneitten Paperitehtaitten puutarhasuunnittelijana toiminut puutarha-arkkitehti John Hausen (1906-1974). Tehtaanpuisto perustettiin v. 1935. Myöhemmin puiston yläosaan rakennettiin suihkulähde v. 1953.

Kuvat Pasi Viinanen

”Simpeleen tehtaalta johtaa noin 5 m leveät tiet toinen Viipuriin ja toinen Savonlinnaan. Tiet muodostavat tehtaan luona kulman. Jonkun matkan päässä on näitten teitten yhdystie, joka kulkee Kivijärvenkylän kautta. Teitten keskeen rajoittunut vähän korkeneva noin 2,5 à 3 ha alue on nyt muodostettu puistoksi. Puistotyöt alettiin keväällä 1934. Piirustukset on laatinut ja töitä on johtanut puutarha-teknikko John Hausen. Graniittikivestä on tähän puistoon rakennettu koroke, joka on 6-7 m. ympäristöstä ja noin 23 m. kauniin Kivijärven pinnasta. Tältä korokkeelta on suurenmoinen näköala Kivijärvelle. Korokkeelle johtavat roomalaiset 12-askeliset portaat. Koroke on kauniisti koristettu monivuotisilla kasveilla. Puiston läpi johtavat käytävät menevät ristiin puiston keskellä. Puistoa rajoittavien teitten sivuihin on istutettu noin 400 lehmusta, jotka ovat tuodut Simpeleen järvessä sijaitsevasta Pitkäsaaresta. Puistoon on asetettu noin 30 puistonpenkkiä”. – Lainaus lehdestä Työn Äärestä vuodelta 1935.

Simpeleen frisbeegolf-rata on yksi Etelä-Karjalan suosituimmista radoista. Kuva: Pasi Viinanen

TUTUSTU

Simpeleen urheilumahdollisuudet https://www.rautjarvi.fi/fi/Vapaa-aika/Liikunta/Liikuntapaikat

Simpeleen tapahtumatarjontaa https://www.rautjarvi.fi/fi/Vapaa-aika/Kulttuuri

Rautjärven kunta facebookissa https://www.facebook.com/RautjarvenKunta ja instagramissa https://www.instagram.com/rautjarvenkunta/?hl=fi

Simpeleen historiaa kyläyhdistyksen sivuilla https://www.simpele.fi/simpeleen-historiaa/

Tehtaanpuiston historiaa kyläyhdistyksen sivuilla https://www.simpele.fi/simpeleen-tehtaanpuisto/