Tervetuloa Imatralle! Imatralla on runsaasti nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Imatralla luonto on lähellä – Imatraa halkoo Vuoksi ja sitä ympäröi Saimaa. Itä-Siitolan Leader-kehys paljastaa parhaimpia puolia Imatrasta – maalaismaisemaa, Vuoksen ja vastarannalla häämöttävää yhtä kaupunkikeskusta, Mansikkalaa. Leader-kehyksen lähiympäristöstä löytyy Imatran veteraanipuisto, joka on myös Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde.

NÄHTÄVÄÄ

Imatran henkeäsalpaavan kaunis ja monipuolinen luonto on vailla vertaa. Kaupungin rajojen sisäpuolelta pääsee jopa viiden eri luontopolun varrelle. Mellonlahden ja Tainion luontopolut, Muinaissuoman luonto- ja kulttuuripolku, Vuoksen luontolenkki sekä Vuoksenniskan metsäpolku tarjoavat huikeat näkymät Imatran, Saimaan ja Imatrankosken upeisiin maisemiin. Myös kosken ympärillä sijaitseva Kruununpuisto on yksi Imatran kaupungin vetonauloista. Tämän Suomen vanhimman luonnonpuiston perusti Venäjän keisari Nikolai I vuonna 1842. (Discover Finland) https://www.discoveringfinland.com/fi/jarvisuomi/imatra/ Imatrankoskella on säännöllisesti koskinäytöksiä, jossa pääsee ihailemaan henkeäsalpaavan hurmaavia kosken kuohuja. Imatralla riittää runsaasti erilaisia retkeilyreittejä ja aktiviteetteja niin maalla kuin vedessäkin. Imatrankosken läheisyydessä sijaitsee Imatran valtionhotelli, joka on äänestetty usein Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. Valtionhotelli onkin yksi Imatran monista nähtävyyksistä.

Kuvat: Pasi Viinanen

HISTORIAA

Imatralla voit tutustua historiaan useammassa eri museoissa. Imatran alueella on pitkä historia teollisuudessa ja siihen voi tutustua työväen asuntomuseossa. Imatralla on pitkä historia myös matkailukohteena ja se onkin Suomen yksi ensimmäisistä turistikohteista voimakkaasti Virtaavan vuoksen ansiosta. Imatran kauppala perustettiin toisen maailmansodan jälkeen 1948 Ruokolahden, Joutsenon ja Jääsken pitäjistä. Suurin osa Jääsken kunnasta jäi rajan taa, mm. silloinen Enson kylä eli nykyinen Svetogorsk, jossa oli suuri paperi- ja kartonkitehdas. Tehdaskombinaatti toimii myös nykyään, ja sen omistaja on amerikkalainen yritys International Paper. Kauppalasta muodostui Imatran kaupunki vuonna 1971. Imatran kauppala perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1948 kolmen teollisuustaajaman pohjalle. Imatrasta tuli kaupunki vuonna 1971. Vuosien kuluessa Imatra on kasvanut kolmesta erillään sijaitsevasta kyläkeskuksesta nykyaikaiseksi kaupungiksi.

TUTUSTU

Imatran museot ja näyttelyt https://kansallisihme.fi/fi/museot-ja-nayttelyt

Imatran retkeilymahdollisuudet https://www.imatrainfo.fi/#section=nature

Imatran veteraanipuisto https://www.saimaageopark.fi/kohteet/imatra-veteraanipuisto/

Imatran historiaa Imatran kotisivuilla https://www.imatra.fi/historia

Imatran kohteita GoSaimaan sivuilla https://gosaimaa.com/