Tervetuloa Saarelle! Tule katsomaan, kuinka kaupan vanha varastorakennus on muuttunut kaikkien käytettävissä olevaksi kokoontumistilaksi Saaren Akonpohjassa. Maironiemen Veikot ovat kunnostaneet kohteen ja pitävät siellä kesäisin erilaisia tapahtumia.

NÄHTÄVÄÄ

Saaren keskustaajamassa on peruspalvelut kuntalaisille, kuten kauppa, koulu, kirjasto, uimahalli ja leikkikenttä. Lisäksi Saaren koulun läheisyydestä löytyy 9-väyläinen frisbeegolf-rata, joka palvelee niin kuntalaisia kuin matkalaisiakin. Väylä on tasainen metsärata. Saarella on paljon maataloutta ja maisemassa voi huomata laiduntavia lehmiä ja viljeltyjä peltoja. Lähellä Saarta sijaitsee Honkakylän kauppamuseo, jossa voi kesäisin tutustua 1940-1950-lukujen kauppairtaimistoon.

HISTORIAA

Parikkala seutu oli useita kertoja rajankäynnin kohteena milloin milläkin puolella rajoja. Vuosisatojen ajan seutu kuului Novgorodin kauppavaltion alaisuuteen osana Kurkijoen lääniä. 1617 alue siirtyi Stholbovan rauhassa Ruotsille ja silloisista ortodoksisista seurakunnista tehtiin uusi luterilainen seurakunta. Moni ortodoksi pakeni itään uuden uskon alta. Uuden kaupungin rauhassa 1721 raja siirtyi jälleen ja alueesta tuli taas osa Venäjää. Keisarinna Elisabet lahjoitti maat suosikilleen kreivi Mihail Vorontsoville ja Parikkalalaiset joutuivat päivätöihin Koitsanlahden hoville. Päivätyöt lakkasivat vasta 1800 luvun loppupuolella. 1920-luvulla Parikkalasta irtautuivat Simpele ja Saari omiksi kunnikseen. Talvisodassa menetettiin osa Parikkalaa, Saarta ja Uukuniemeä Neuvostoliitolle. Saaren ja Kirjavalan alueella kanavan kaivajat ovat laskeneet suur-Rautjärven pintaa, jotta alueelle saatiin lisää viljelysmaata järvenpohjasta. Kanavan kaivajien muistomerkki löytyy Saaren keskustaajamasta. Saaren kunta liittyi Parikkalan kuntaan yhdessä Uukuniemen kanssa 2005.

Löydät Veikkolan osoitteesta Akapohjantie 8, Saari.

Kehyskohteet lähellä

Simpele, Tehtaanpuisto

Ruokolahti, Pumptrack Rasila

Parikkala, Tokkari Uukuniemi

GPS-koordinaatit

Saari, Veikkola: 61.695417, 29.682081

Tutustu ja lue lisää

Tutustu Maironiemen Veikkojen tapahtumiin facebookista

Piipahda myös Saaren iltatorilla, joka pidetään Veikkolan pihassa heinäkuussa perjantaisin 18-19:30. Lue lisää toritapahtumista

Veikkolan läheisyydestä löytyy myös 9-väyläinen frisbeegolf-rata, jonka ensimmäinen väylä löytyy Saaren koulun piha-alueelta.

Kanavankaivajien muistomerkki

Saaren nähtävyydet, museot ja kirkot Visit Parikkala sivuilla

Honkakylän kauppamuseo

Jaa kuvia somekanaviin #leaderkehykset

Veikkolassa tapahtuu