Tervetuloa Viitavuorelle! Katselet parhaillaan huikaisevaa näkymää Vahjärvelle Viitavuoren Orivuoren jyrkänteeltä 20–25 metrin korkeudesta. Jyrkänteen reunalla on myös pieni luonnon muovaama ”rapakammariksi” kutsuttu rapakiviluola.

”Rapakammari” jyrkänteen reunalla. Kuva: Sanna Lönnfors.

Viitavuori on oivallinen liityntäpaikka Portimon polkujen retkeilyreitistöön, joka kulkee Haminassa Husulan, Kannusjärven ja Kitulan alueella. Liityntäpaikkoja polkureiteille on useita, ja aloituspisteen ja kuljettavan matkan pituuden sekä maaston voikin valita omien toiveiden mukaan.

Portimon polkujen reittiverkostolla on pituutta yhteensä yli 60 kilometriä. Reitit on merkitty opaskylteillä ja puihin maalatuilla sinisillä täplillä. Sana portimo tarkoittaa näätäeläintä, joka esiintyykin Portimon polkujen opaskylteissä.

Reitistön varrelta löytyy esimerkiksi Siliävuoren näkötorni, josta käsin voi katsella Kotkan ja Haminan seudun maisemia ja josta hyvällä säällä voi nähdä Kouvolaan asti. Retkeilyn lisäksi polkuverkosto sopii erinomaisesti myös maastopyöräilyyn.

Yöksi laavulle? Portimon polkujen reittien varrella on viisi laavua tulisijoineen, ja osalla laavuista on myös ekokäymälä. Viitavuoren laavu on reitistön laavuista pohjoisin. Laavuissa ja niiden ympäristössä on luvallista yöpyä.

Reitistön varrelta löytyy myös neljä osoitettua uimapaikkaa virkistäytymiseen. Viitavuoren laavulta katsottuna lähin uimapaikka on Vahjärven etelärannalla.

Viitavuoren laavu on Portimon polkujen reitistön pohjoisin. Kuva: Sanna Lönnfors.

Myös liikuntarajoitteisille sopivia reittejä

Portimon polkujen reitistö on etupäässä metsätietä tai polkupohjaa, ja Viitavuoren jyrkkää pohjoisrinnettä ja Siliävuoren näkötornin ympäristöä lukuun ottamatta reitit ovat enimmäkseen helppokulkuisia. Liikuntarajoitteisille parhaiten sopiva reitti on Kitulan Kisapirtiltä Oravakorven laavulle johtava osuus, joka on sorapintaista metsätietä.

Portimon polkujen retkeilyreitistöä ylläpitää Haminan kaupungin tuella vuonna 1911 perustettu urheilun yleisseura Vehkalahden Veikot ry. Portimon poluilla on meneillään hanke, jonka tavoitteena on parantaa kylien latuja ja luontoreittejä sekä lisätä luontoliikuntamahdollisuuksia Haminan kylissä. Hankkeen puitteissa hankitaan latukone, peräkärry ja maastokärry, joiden avulla reittejä ja latuja voidaan kunnostaa ja joita voi siirtää kylien välillä, jolloin joka kylälle ei tarvita kalliita laitteita. Hankkeen toteuttaa Vehkalahden Veikot ry.

Muistathan Portimon poluilla liikkuessasi jokamiehenoikeudet ja retkeilijän järjestyssäännöt. Moottoriajoneuvoilla liikkuminen on Portimon poluilla kielletty ilman maanomistajan lupaa. Avotulen tekeminen on luvallista vain laavuille rakennetuilla nuotiopaikoilla, ja metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kielletty. Ethän liiku tonttialueilla, ja muistathan viedä aina mukanasi pois sen, mitä tuot alueelle.

Portimonpolut Instagramissa

Haminalaisen luontopolkuverkoston virallinen tili. Polkuja ylläpitää Vehkalahden Veikot, Haminan kaupungin tuella.

Vaelluskartta- Portimon Polut

Portimon Polut kartta avautuu klikkaamalla kuvaa.

Sivun Linkit

Leaderkehykset Instagram sivu.