Tervetuloa Motellinrantaan Huutjärven eli paikallisittain ”Hutikan” rannalle! Nimi Motellinranta viittaa Pyhtään motelliin, joka avattiin paikalle vuonna 1968. Motellin yhteydessä toimi aikoinaan myös suosittu ravintola ja huoltoasema, ja parhaimmillaan motelli työllisti 40 ihmistä.

Pyhtään motelli arviolta vuonna 1968–1972. Kuva: Kymenlaakson museo.

Suomen modernein kunnanvirasto hybridirakennuksessa

Motellin ja huoltoaseman lopetettua toimintansa valmistui paikalle vuonna 2019 hybridirakennukseksi kutsuttu kuusikerroksinen Pyhtäänlinna, johon Pyhtään kunnanvirasto ja seurakunta muuttivat alkuvuodesta 2020 vuokratiloihin. Pyhtään kunnanviraston avokonttoritiloja rakennuksen toisessa kerroksessa on kutsuttu ”Suomen moderneimmaksi kunnanvirastoksi”.

Toimistotilojen lisäksi Pyhtäänlinnassa on yhteiset neuvottelutilat, joissa työntekijät voivat ottaa vastaan asiakkaita, sekä liikehuoneistoja ja ylemmissä kerroksissa asuinhuoneistoja. Kunnanviraston asiointipiste löytyy ensimmäisen kerroksen aulasta.

Pyhtäänlinnaa kuvaillaan Suomen moderneimmaksi kunnantaloksi. Kuva: Sanna Lönnfors.

Vanhasta kunnantalosta tuli kulttuuritalo

Siltakylässä sijaitseva 1920-luvulla valmistunut rakennus, jossa kunnanvirasto aiemmin toimi, ei jäänyt tyhjilleen, vaan päätyi uusiokäyttöön: entiseen kunnantaloon perustettiin Pyhtään kulttuuritalo, jonka toiminnan ydinajatuksena on palauttaa rakennus aktiiviseen ja kestävään ympärivuotiseen käyttöön yhdistämällä yksityinen luova käyttö sekä yleishyödyllinen kulttuuritoiminta.

Pyhtään Kulttuuritalo aloitti toimintansa vuonna 2021. Hanke tähtää koko alueen elinvoimaisuuden ja houkuttelevuuden lisäämiseen. Talossa toimii kesäkahvila ja taidegalleria, ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia.

Huutjärven uimarannat

Keväällä 2022 avattiin Huutjärven pohjoisrannalle puisto, joka paikan historian mukaisesti sai nimekseen Motellinrannan puisto. Puistosta löytyy rantalentopallokenttä, lasten leikkipaikka, grillipaikka sekä uimaranta pukukoppeineen ja uimalaitureineen.

Huutjärven vastarannalta löytyy toinen, jo vuosikymmeniä käytössä ollut ja monelle pyhtääläiselle sukupolvelle tuttu uimaranta. Tämän uimarannan yhteydessä toimii myös kesäkioski. Kioski kunnostettiin vuosina 2020–2021 Pyhtään Yrittäjät ry:n hankkeessa, jonka tavoitteena oli lisätä rannan viihtyvyyttä ja käyttöä sekä lisäksi työllistää mahdollisimman paljon pyhtääläisiä nuoria.

Tutustu lisää

Pyhtään kunnan sivut

Huutjärvi

Pyhtään motelli: ”Pörheä kokolattiamatto ja huoneessa oma radio – 1960-luvulla moderni perhe lomaili motelleissa.” Yhteishyvä 31.5.2019

Kuntalehden uutinen Pyhtäänlinnasta: ” Pyhtää avasi ”Suomen moderneimman kunnanviraston”.”” 9.1.2020

Lisätietoa Pyhtään Kulttuuritalo -hankkeesta