Santalahden alueen palvelut

Santalahden alueelta Mussalon saaren etelään avautuvasta lahdenpoukamasta löytyy uimaranta, leirintäalue ja lomamajoitusta ja monipuolisia liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia. Santalahden pehmeähiekkainen, pitkälle matala uimaranta sopii myös pienemmille. Koska rantaan asti kulkee puinen ramppi, soveltuu ranta myös liikuntaesteisille tai lastenvaunuille.

Ranta-alueen pienten rantaniittyjen keskeltä löytyy grilli- ja piknikpaikkoja, leikkipaikka ja lentopallokenttä. Meren läheisyyden ansiosta Santalahdessa voi pelata golfia pitkälle syksyyn vuonna 1989 valmistuneella 18-reikäisellä golfkentällä. Golfkentän lisäksi löytyy alueelta myös minigolfrata.

Santalahden luontopolku

Santalahden luontopolku kulkee enimmäkseen Kotkan kaupungin omistamilla metsä- ja ranta-alueilla. Luontopolku on yhteensä noin 4,5 kilometrin pituinen, ja se käsittää kaksi reittivaihtoehtoa, 2,4 km pituisen metsäreitin Mussalon saaren keskiosissa sekä 2,1 km pituisen rantareitin saaren länsirannoilla. Metsäreitti on merkitty sinisin ja rantareitti oranssein puihin maalatuin merkein.

Luontopolun varrella pääsee tutustumaan Suomenlahden rantojen kasvillisuuteen ja eläimistöön. Luontopolku kulkee avokallioilla, metsissä ja kosteikoissa varsin vaihtelevassa maastossa, ja koska reitin varrella on portaita ja pitkospuita sekä juurakoita ja kiviä, ei luontopolku sovellu aivan pienille lapsille tai liikuntarajoitteisille.

Santalahden luontopolku on merkitty puihin maalatuin merkein. Kuva: Sanna Lönnfors

Mussalon historiaa luontopolun varrella

Mussalon saarella on ollut asutusta jo 1500-luvulla. Santalahden luontopolun varrella voikin nähdä merkkejä vanhoista tervahaudoista ja hiilimiiluista. Hiilimiilut ovat todennäköisesti peräisin 1700-luvun loppu- ja 1800-luvun alkupuolelta, jolloin puuhiilellä oli kysyntää Kotkan alueen linnoitustöiden takia ja läheisessä Ruotsinsalmen varuskuntakaupungissa, nykyisellä Kotkansaarella.

Tervahaudat voivat olla hiilimiiluja vanhempiakin. Tervaa poltettiin käytettäväksi puulaivoihin, ja tervasta keitettyä pikeä käytettiin saumojen tilkitsemiseen. Myös laivojen köydet täytyi tervata. Terva on ollut tärkeä vientituote Kymenlaakson alueella.

Luontopolun varrella Pitkäperänvuoren alueella voi nähdä myös muinaismuistolain suojaamat, 1800-luvun lopulla rakennetut Syrakin portaat. Kalliorinteeseen rakennetut 20 metrin pituiset ja 22-askelmaiset portaat kulkevat koillinen-lounassuuntaisesti, ja ne laskeutuvat jyrkkää rinnettä Pitkäperänpohjaan. Nimi Syrak viittaa mussalolaiseen Syrak Mussaloon, yhteen portaiden rakentajista. Perimätieto kertoo, että portaat rakennettiin nuotanvetoa varten.

Muinaismuistolaki suojelee kalliorinteeseen rakennettuja Syrakin portaita. Kiviä ei saa siirtää.
Kuva: Sanna Lönnfors

Santalahden alueen kartta

Sivun Linkit

Kymenlaakson museo 2010, Mussalon hiilimiilujen valontakaivaus ja dokumentointi.

Mirja Huuhka (toim.): Mussalo – Saaren elämää menneisyydestä nykypäivään. Mussalon kotiseutuyhdistys, Jyväskylä 1988.