Ritakoski ja Lahnasenkoski syksyllä 2022. Lahnasenkosken ennallistaminen valmistui syksyllä 2022. Kuva: Pasi Viinanen

NÄHTÄVÄÄ

Tervetuloa ihastelemaan jokien kuohua! Hiitolanjoen ennallistaminen on aloitettu purkamalla Kangaskosken voimalaitoksen pato, jotta harvinainen Laatokan lohi voisi lisääntyä. Ennallistamistyöt jatkuvat Ritakoskella 2023. Kangaskoskella voimalaitos ennallistetaan museokäyttöön Leader-hankkeella. Projekteista vastaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

Ritakosken voimalaitos toimii täydellisenä taukopaikkana 6-tien tuntumassa. Ritakoskella voit tutustua rauhassa Hiitolanjokeen ja sen ennallistamiseen. Ritakosken voimalaitoksen pihasta pääset kiertämään reilun kilometrin mittaiselle luontopolulle, josta pääset tarkkailemaan myös joen laskutusta. Huomaathan, että kulku voi muuttua joen ennallistamisprojektin myötä!

Kuvat: Pasi Viinanen , Riina Nokelainen 2021-2022

HISTORIAA

Ritakosken voimalavalmistui Ylä-Ritakosken myllyn paikalle vuonna 1921. Se oli järjestykseltään neljäs sähköä tuottaneista Hiitolanjoen vesivoimalaitoksista. Rakennuttajana toimi vuonna 1906 toimintansa aloittanut paikallinen puuhiomo ja paperitehdas Aktiebolaget Simpele, josta tuli sittemmin osa Yhtyneitä Paperitehtaita. Tehdas on nykyään kartonkia Simpeleellä valmistava M-Real. Tavoite oli polttopuun kulutuksen vähentäminen ja hiokkeen lisääminen. Vesivoiman historiallista asemaa kuvaa, että hiomon tuotanto kaksinkertaistui pian.

Alkuperäiskoneistoon kuului 2 pystyakselista Francis-turbiinia, jotka toimitti Tampella. Ne eivät ole säilyneet, mutta konesalissa on yhä näyttävää vanhaa koneistoa. Erikoisuus ovat generaattoreiden massiiviset huima- eli vauhtipyörät, jotka varastoivat pyörivän akselin liike-energiaa tilapäisissä sähköverkkoyhteyden katkostiloissa.

GPS-koordinaatit

Ritakoski: 61.2516279 , 29.2141437

Sivun linkit

Tutustu myös Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön retkeilymahdollisuuksiin ja projekteihin täältä

Ajankohtaista tietoa Hiitolanjoen ennallistamisesta saat täältä

Ritakosken historia-teksti on peräisin täältä

Löydä Ritakosken voimalaitoksen Leader-kehyksineen osoitteesta Ritakoskentie 21, 56800 Rautjärvi

Lisää kuvasi Instagramiin aihetunnuksella #leaderkehykset

#Leaderkehys #Ritakoski #KärkiLeader

Etelä-Karjalan Kärki Leaderin ensimmäinen maisemakehys paljstettiin keskiviikkona 28.7.2021 Hiitolanjoen rannalla Rautjärven Ritakoskella. Kuva: Pasi Viinanen

Lahnasenkosken pato purettiin vuonna 2022. Kosken ennallistamisen yhteydessä. Kuva: Pasi Viinanen