Palvelut Myllylammella

Myllylampi (vesiala 10,74 ha) sijaitsee Suomenlahteen Venäjän puolella laskevan Vaalimaanjoen valuma-alueella. Järven kaakkoiskolkassa kallioisessa metsämaisemassa sijaitsevalla hiekkapohjaisella uimarannalla on hyppytornilla varustettu laituri, rannalla pukukopit ja puucee sekä avokota.

Myllylammen ulkoilu- ja virkistysalue ei kuitenkaan ole pelkästään uimapaikka, vaan sopii myös loistavasti retkeilyyn, retkeilymajoittumiseen ja monipuoliseen ulkoliikuntaan. Alueelta löytyy liikuntarappuset, 18-väyläinen frisbeegolfrata ja ulkokuntosali sekä valaistu kuntorata, joka sopii kesällä lenkkeilyyn ja talvella hiihtoon. Järven rantojen luontoa voi ihailla myös yhteiskäytössä olevasta soutuveneestä käsin. Alueen palvelut ovat maksuttomia vierailijoille.

Myllylammen ympäristössä, peikkomaisessa sammalmetsässä, kulkee myös Totta vai tarua -luontopolku, jonka varrella voi tutustua suomalaiseen mytologiaan ja kansanperinteeseen. Polku on 4 kilometrin pituinen, ja se on merkitty maastoon oranssein tolpin ja maalausmerkein; suosittu kiertosuunta on myötäpäivään. Maasto on ajoittain haastavaa, sillä reitin varrella on korkeuseroja, kosteikkoja ja pitkospuuosuuksia.

Nähtävää ja tehtävää lähistöllä

Uimarannan lisäksi taukoa voi pitää ja eväitä nauttia Myllylammen ympäristössä uimarannan lisäksi myös Sihkarinkalliolla. Sihkarinkallion taukopaikalta löytyy laavu nuotiopaikkoineen, varattavissa oleva kota, vesipiste, puukatos sekä käymälät.

Sihkarinkallion laavu. Kuva: Miehikkälän kunta.

Aivan läheltä löytyy myös merkittävää sotahistoriallista ympäristöä. Aivan Myllylammen tuntumassa on vuonna 1987 perustettu sotahistoriallinen Salpalinja-museo, joka esittelee Salpalinjan rakennushistoriaa. Salpalinja, Suomenlahden rannoilta Virolahdelta Lappiin Savukoskelle ulottuva puolustuslinja rakennettiin talvisodan jälkeen vuosina 1940–1941 ja 1944 itärajan läheisyyteen.

Salpalinjan varrella on 728 teräsbetonikorsua, yli 3000 puista kenttälinnoitetta, 350 kilometriä taistelu- ja yhdyshautaa, 225 kilometriä panssarikiviestettä sekä 130 kilometriä kaivantoestettä. Salpalinja on maailmankin mittakaavassa merkittävä linnoitusketju. Sen historiaa esittelevä Salpalinjamuseo käsittää näyttelyt museorakennuksessa sekä useiden hehtaarien laajuisen ulkomuseoalueen jylhässä, kallioisessa maastossa.

Salpalinja. Kuva: Miehikkälän kunta.

Salpalinjaa mukailee sen eteläpäässä 50 kilometrin mittainen retkeilyreitti, Salpapolku. Salpapolun varrella voi tutustua sekä Salpalinjan kohteisiin että Kaakkois-Suomen luontoon ja kulttuuriympäristöön. Reitti kulkee Virolahdella ja Miehikkälässä metsien, mäkien ja peltojen halki aina Etelä-Karjalan puolelle, Hostikan luolalle saakka, ohittaen matkalla myös Myllylammen. Reitille voi lähteä monestakin paikasta, ja kulkusuunta on valinnainen. Alue on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Lähellä Myllylammen uimarantaa on myös Myllylammen tanssilava, joka oli tärkeä paikka Miehikkälästä kotoisin olleelle tangolaulaja Reijo Taipaleelle (1940–2019). Hänen kerrottiin esiintyvän mieluummin nimenomaan tanssilavoilla kuin konserteissa. Reijo Taipaleella on Miehikkälässä myös nimikkotie.

Tutustu lisää


Myllylammen ulkoilu- ja virkistysalue Miehikkälän kunnan sivuilla:

Myllylammen ulkoilu- ja virkistysalue Miehikkälän kunnan sivuilla

Myllylammen ulkoilu- ja virkistysalue

Miehikkälä- matkailijan seikkailu, luontoilijan satumaa

Salpapolku ja Salpalinja-museo Salpakeskuksen sivustolla