Kymenlaakson kehyskohteet

MYLLYLAMMEN ULKOILU- JA VIRKISTYSALUE

Uimarannan lisäksi taukoa voi pitää ja eväitä nauttia Myllylammen ympäristössä uimarannan lisäksi myös Sihkarinkalliolla. Sihkarinkallion taukopaikalta löytyy laavu nuotiopaikkoineen, varattavissa oleva kota, vesipiste, puukatos sekä käymälät.

HAUHIAN MYLLY JA GALLERIA SYLVI

Hauhian vanha mylly rakennettiin Vaalimaanjoen Hauhiankoskeen vuonna 1881, mutta perimätiedon mukaan koskessa oli jo 1800-luvun alussa alkeellisempi vesilaitos, ns. härkinmylly. Myllyn puuhamiehinä olivat puuseppä Petter Lundgren ja talonpojat Emanuel Hauhia ja Eerikki Hauhia.

SIIKAKOSKI JA JOKIPUISTO

Koskipuisto Vuonna 2020 alueelle valmistui Koskipuisto, noin puolentoista kilometrin mittainen alue joen itärannalla. Puisto on monipuolinen luontokohde, jossa voi ihailla Kymijoen koskia ja jokirannan luontoa, kasvillisuutta ja elämää.

SANTALAHTI

Santalahden luontopolku kulkee enimmäkseen Kotkan kaupungin omistamilla metsä- ja ranta-alueilla. Luontopolku on yhteensä noin 4,5 kilometrin pituinen

VIITAVUOREN LAAVU JA PORTIMON POLUT

Tervetuloa Viitavuorelle! Katselet parhaillaan huikaisevaa näkymää Vahjärvelle Viitavuoren Orivuoren jyrkänteeltä 20–25 metrin korkeudesta. Jyrkänteen reunalla on myös pieni luonnon muovaama ”rapakammariksi” kutsuttu rapakiviluola.

MYLLYLAMMEN ULKOILU- JA VIRKISTYSALUE

Myllylammen ympäristössä, peikkomaisessa sammalmetsässä, kulkee myös Totta vai tarua -luontopolku, jonka varrella voi tutustua suomalaiseen mytologiaan ja kansanperinteeseen. Polku on 4 kilometrin pituinen, ja se on merkitty maastoon oranssein tolpin ja maalausmerkein; suosittu kiertosuunta on myötäpäivään. Maasto on ajoittain haastavaa, sillä reitin varrella on korkeuseroja, kosteikkoja ja pitkospuuosuuksia.

KAUNISSAARI

Kaunissaaren kalastajakylän rakenne on Suomenlahden saarten kalastajakylille tyypillinen. Talojen välillä kulkevat kujat, joita pitkin kuljettiin myös rantaan, ulkoniityille ja metsään. Kujat ja pihapiirit olivat pitkään aidattuja, koska karja liikkui saaressa vapaana. Kylän rannat olivat asukkaiden yhteiskäytössä, ja rannoille rakennettiin vain venevajat ja ranta-aitat eli sarahit. Asuinrakennukset rakennettiin kauemmas suojaan myrskyiltä ja korkealta vedeltä.

MUSEOTIE, LUPINLAHTI

Tervetuloa Museotielle! Haminan kaupungin itälaidalta, Tallinmäen kaupunginosasta, Virojoelle kulkeva tie on hieman yli 35 kilometrin pituinen, mikä tekee siitä Suomen pisimmän museotien.

LAPINVUORI

Lapinvuoren monipuolisella liikunta- ja virkistysalueella on kuntoportaiden lisäksi valaistu, vaihtelevamaastoinen pururata kesäisin lenkkeilyä ja talvisin hiihtoa varten, metsämaastossa oleva frisbeegolfrata sekä luontokuntosali. Lapinvuori on talviaikaan myös varsin vauhdikas pulkkamäki.

MOTELLINRANTA

Tervetuloa Motellinrantaan Huutjärven eli paikallisittain ”Hutikan” rannalle! Nimi Motellinranta viittaa Pyhtään motelliin, joka avattiin paikalle vuonna 1968. Motellin yhteydessä toimi aikoinaan myös suosittu ravintola ja huoltoasema, ja parhaimmillaan motelli työllisti 40 ihmistä.