Bunkkerimuseo

Virolahden vuonna 1980 perustettu Bunkkerimuseo kertoo tarinan Salpalinjan, lähes 1200 kilometrin pituisen Suomenlahden rannikolta Jäämerelle saakka ulottuvan puolustuslinjan rakentamisesta Suomen itäiselle maajaralle vuosina 1940–41 ja 1944. Salpalinjan parissa työskenteli – sotilashenkilökunnan lisäksi – parhaimmillaan jopa 35 000 siviilirakennustyöläistä sekä 2000 lottaa. Näyttelyssä pääsee kulkemaan pitkin yhdyshautaa, tutkimaan kanttiinin tarjontaa ja kurkistamaan parakkiin sekä tutustumaan rakennustöiden eri työvaiheisiin ja työtehtäviin.

Sisänäyttelytilojen lisäksi Bunkkerimuseoon kuuluvat ulkoalue sekä erilaisia suomalaisia, ruotsalaisia, italialaisia, ranskalaisia ja venäläisiä tykkejä ensimmäisen ja toisen maailmansodan ajoilta esittelevä tykkipuisto.

Tykkipuistoa Bunkkerimuseon pihalla.
Kuva: Sanna Lönnfors.

Monipuoliset ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet

Ulkomuseoalueen liikuntamahdollisuudet ovat käytettävissä myös museon ollessa suljettuna. Lähimetsässä kulkee kaksi eri rengasreittiä, Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanin jalanjäljissä kulkeva 4,6 kilometrin pituinen Tuntemattoman polku sekä reilun 4 kilometrin pituinen Erämaan polku, jonka varrella pääsee tutustumaan linnoitustyömaiden elämään.

Bunkkerimuseon ulkoalue on yhteydessä myös 50 kilometrin mittaiseen Salpapolku-retkeilyreittiin. Salpapolkua pitkin pääsee Virolahdelta Harjun oppimiskeskuksesta aina Etelä-Karjalan rajalle saakka.

Ulkoalueelta löytyy lisäksi luontokuntosali, ja museolta voi vuokrata Fatbikeja.

Green Belt-keskus

Bunkkerimuseon yhteydessä sijaitseva Green Belt -keskus avattiin kävijöille kesällä 2021. Green Belt eli Vihreä Vyöhyke kulkee koko Euroopan halki Jäämereltä Mustallemerelle ja Adrianmerelle reittiä, jota pitkin Rautaesirippu aikanaan halkoi Euroopan itä- ja länsipuoliskoon. Raja-alueen vyöhykkeellä liikkuminen ja toiminta oli hyvin rajoitettua, ja niinpä alueella on säilynyt monimuotoista luontoa ja omaleimaista kulttuuria.

Virolahden Green Belt -keskuksessa pääsee tutustumaan erilaisiin teemoihin, kuten itärajan kansallispuistoihin ja luonto- ja kulttuurikohteisiin näyttelyiden, videoiden ja jopa virtuaalitodellisuuden avulla: 3D-lasit silmillään vierailija saa huikean kolmiulotteisen kokemuksen itärajan ja Virolahden luontokohteista.

Green Belt -keskuksen suunnitteli diplomityönään arkkitehti Lotta Pakarinen.
Kuva: Sanna Lönnfors.

Lue lisää:

Bunkkerimuseo: https://www.visitvirolahti.fi/nae-koe/bunkkerimuseo/

Salpapolku -retkeilyreitti: https://salpakeskus.fi/salpapolku/

Green Belt -keskus: https://www.visitvirolahti.fi/virolahden-green-belt-keskus/

Green Belt -hanke: https://www.visitvirolahti.fi/green-belt/green-belt-connecting-people-hanke/