Tervetuloa Äitsaarelle, suomen seitsemänneksi suurimpaan sisävesistön saareen! Äitsaaren Leader-kehys sijaitsee Äitsaaren alkupäässä. Kehyksistä voit nähdä Suikkalan salmen ja Suikkalan lavan, jossa järjestetään yhä ikimuistoisia tansseja ja juhlia. Äitsaarella voit nauttia upeista maisemista, loistavista pyöräteistä ja tuntea Saimaan kutsun.

Kuvat Pasi Viinanen, Päivi Kosunen, Sirpa Monto

NÄHTÄVÄÄ

Äitsaari kuuluu Saimaan saaristoreittiin ja kesäisin Äitsaaren ja Utulan välillä pääsee kulkemaan pyörälautalla. Äitsaaressa on useita juhlatiloja ja seurataloja. Saaressa toimii myös kahvila ja pitopalvelu. Äitsaaresta löytyy myös vuokrattavia lomamajoja.

Äitsaaren sisällä on noin 70 järveä ja lampea, jotka houkuttelevat kalastajia, retkeilijöitä, veneilijöitä ja melojia puoleensa. Retkeilijälle Äitsaaressa on tarjolla useita erilaisia opastettuja historiallisia- ja luontokohteita.

Äitsaari Kartalle projekti 2019-2020

Toukokuussa 2020 Äitsaaren Kylät ry on pystyttänyt Äitsaaren luonto ja historia kohteille uusia opastauluja maastoon, joista Suikkalassa sijaitseva karttataulu on ensimmäinen. Näet kartasta opastaulujen sijainnin.  Kohteet sijaitsevat eri puolilla Äitsaarta. Osa kohteista on helposti saavutettavissa aivan autotien läheisyydessä ja osa kohteista on mukavan kävelymatkan päässä.  Kohteille ja kulkureiteille  on opasteita maastossa. Muistathan liikkuessasi noudattaa hyviä retkeilijän tapoja ja etikettiä. Monet kohteistamme ovat oivia päiväretki paikkoja koko perheelle. Muistathan aina siistiä jälkesi ja tuoda maastosta kaikki sinne kuljettamasi tavarat mukana myös pois. Älä roskaa luontoa kiitos!  Avotulen teko on myös kielletty, muutoin kuin niille osoitetuilla paikoilla. Huomioithan myös, että valtaosa kohteista sijaitsee yksityisten maanomistajien mailla. Osa lähellä piha-alueita, jotka kuuluvat yksityisalueen ja kotirauhan piiriin. Kunnioitathan näitä seikkoja liikkuessasi kohteilla. Mukavaa ja elämyksien täyteistä päivää sinule Äitsaarella. 

Kuva: Pasi Viinanen

HISTORIAA

Ensimmäinen lava rakennettiin Suikkalaan Salosaarelle vuonna 1910. Se oli avolava, jossa oli lankkulattia ja kaiteet, jonka vuoksi se ei kestänyt kauaa. Lavaa uusittiin useita kertoja. Ensimmäisen lavan omisti Suikkalan työväenyhdistys. Seuraavaksi omistus siirtyi Suikkalan keskustapuolueelle ja viimeisimpänä ja nykyisenä omistajana lavalla on Ruokolahden Raju ry.

Salosaaresta pääsee Äitsaareen Suikkalan salmen sillan kautta. Suikkalan siltaa paranneltiin 1928 kun yksityistietä paranneltiin. Silta toimi 1956 saakka kun tuli uusi hanke tienparannukselle. Nykyinen silta tehtiin entisen viereen. Äitsaari ja Salosaari olivat Ruotsin vallan aikaan kruunun metsästysmaita ja salopaikoiksi sanottiin niitä alueita missä ei ollut asutusta. Ruokolahti kuului ennen Jääksen kihlakuntaan.

ÄITAAREN KYLÄT RY

Kyläyhdistys

Äitsaaren Kylät ry:n perustamiskokous pidettiin 19.11.1998. Kylätoimintaa on ollut jo ennen tätäkin mutta tässä vaiheessa kylätoimikunnasta tehtiin rekisteröity yhdistys. Rekisteröityminen helpotti monien asioiden hoitoa ja mahdollisti mm. avustusten saamisen. Kyläyhdistyksen toimialueeseen kuuluvat Äitsaaren kylien lisäksi myös Mietinsaari ja Härskiänsaari.

Kyläyhdistyksen hallitukseen kuuluu tällä hetkellä puheenjohtajan lisäksi kahdeksan jäsentä. Hallitus kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa, tarvittaessa useammin. Yleisiä kokouksia pidetään kaksi, kevät- ja syyskokous.

Kyläyhdistys pyrkii järjestämään erilaista toimintaa ympäri vuoden, esimerkkinä mainittakoon kyläilta Suikkalan lavalla ja jouluinen puurohetki erätulien merkeissä. Kyläyhdistyksen kautta onnistuu myös esim. astioiden vuokraus. Kyläyhdistys tiedottaa tapahtumista Uutisvuoksen seurapalstalla sekä vähintään kerran vuodessa ilmestyvässä kylätiedotteessa.

Äitsaari on perinteistä maatalousaluetta. Saarelle sijoittuu nykyisinkin suuri osa kunnan maanviljelyksestä. Toimivia lypsykarjatiloja saarella on vielä yhdeksän. Kasvava palveluiden kysyntä on mahdollistanut myös monien yritysten perustamisen alueelle. Väestö on maaseudulle tyypillisesti ikääntyvää mutta myös moni lapsiperhe on löytänyt kotinsa Äitsaarelta. Lähimmät koulut sijaitsevat Salosaaren Vaittilassa ja kuntakeskuksessa Rasilassa. Kauppa- ja työmatkat suuntautuvat pääasiassa kuntakeskukseen Rasilaan tai läheiseen kaupunkiin Imatralle.

Kesän koittaessa Äitsaaren ja lähiympäristön väkiluku moninkertaistuu kun kesäasukkaat saapuvat sankoin joukoin loma-asunnoilleen. Suurin osa vapaa-ajan asunnoista sijoittuu Saimaan rannoille vaikka saarella on myös kymmeniä järviä ja lampia. Vapaa-ajan asuntojen rakentaminen on edelleen vilkasta.

Tervetuloa Äitsaarelle: Äitsaaren Kylät ry

TUTUSTU LISÄÄ:

Äitsaaren Kylät ry

Saimaan saaristoreitti palveluineen  

Pyörälautta Äitsaaren ja Utulan välillä 

Ruokolahden tapahtumia kunnan sivuilla