Välkommen till Motellstranden på Huutjärvi strand! Namnet syftar på Pyttis motell, som öppnades på platsen år 1968. I anknytning till motellet fanns en gång i tiden också en populär restaurang och bensinstation.

Pyttis motell ungefär 1968–1972. Bild: Kymmenedalens museum.

Finland modernaste kommunkansli i hybridbyggnad

När motellet och bensinstationen upphörde med sin verksamhet färdigställdes hybridbyggnaden Pyhtäänlinna med sexvåningar på platsen år 2019.  Pyttis kommunkansli och församling flyttade till huset i början av år 2020. Pyttis kommunkanslis kontorslandskap på andra våningen har kallats för ”Finlands modernaste kommunkansli”. I Pyhtäänlinna finns kontorslokaler, affärslokaler och i de övre våningarna lägenheter.

Pyhtäänlinna beskrivs som Finlands modernaste kommunhus. Bild: Sanna Lönnfors.

Kulturhus av gammalt kommunhus

I Broby finns en byggnad som färdigställdes på 1920-talet. Tidigare fanns kommunkansliet i byggnaden. År 2021 återanvändes byggnaden då man bildade Pyttis kulturhus. Den bärande tanken för verksamheten var att åter börja använda byggnaden hållbart och aktivt och året runt genom att förena privat kreativ användning och allmännyttig kulturverksamhet. I huset finns ett sommarcafé och konstgalleri och där ordnas olika evenemang.  

Huutjärvi badstränder

På våren 2022 öppnades en park på norra stranden av Huutjärvi. I parken finns en beachvolleyplan, lekplats för barn, grillplats och badstrand med omklädningshytter och badbrygga.

På andra sidan Huutjärvi finns en till badstrand som har använts av många generationer i Pyttis i flera årtionden. I anslutning till badstranden finns också en sommarkiosk.

Link

Pyhtään kunnan sivut

Huutjärvi

Pyhtään motelli: ”Pörheä kokolattiamatto ja huoneessa oma radio – 1960-luvulla moderni perhe lomaili motelleissa.” Yhteishyvä 31.5.2019

Kuntalehden uutinen Pyhtäänlinnasta: ” Pyhtää avasi ”Suomen moderneimman kunnanviraston”.”” 9.1.2020

Lisätietoa Pyhtään Kulttuuritalo -hankkeesta