Lapinvuori backe har långa idrottstraditioner: den första hoppbacken byggdes där redan på 1920-talet. Följande hoppbacke välte under en storm på 1960-talet och efter att Vederlax varit utan hoppbacke i 30 år byggdes en ny hoppbacke på 1990-talet.

Utöver regionala tävlingar ordnades en gång i tiden årligen till och med två nationella tävlingar på Lapinvuori. I tävlingarna deltog också toppidrottsmän. Den första tävlingen på backen ordnades år 1994 med idrottsgrenens legend Matti Nykänen. Han klarade sig inte i tävlingen men lockade över tusen åskådare till platsen.

En annan finländsk legend, Toni Nieminen hoppade backrekordet som ännu gäller. Rekordhoppet var 50 eller 52 meter – så långt att man inte hade förberett sig för det och därför inte ens kunde mäta hoppet exakt.

Lapinvuori gamla hoppbacke. Bild: Veli-Matti Haukipuro.

Hoppbacken har fått nytt liv

Hoppbacken som var i dåligt skick revs år 2020. I ett projekt som byföreningen genomförde byggdes en motionstrappa av trä i backen och en till likadan på Lantviikinvuori i Klamila.

Under byggskedet fick man köpa sig ett trappsteg med eget namn, en uppmuntrande fras, namnet på eget företag eller egen hund inristat i trappan. På vägen upp till toppen är det roligt att läsa inristningarna. Högst upp finns ett vindskydd där man kan äta matsäck eller steka korv. Vid vindskyddet har brännved reserverats för vandrarna.

På Lapinvuori motions- och rekreationsområde finns en motionstrappa och belyst motionsslinga, en frisbeegolfbana i skogsterrängen och ett naturgym.

Lapinvuori motionstrappa. Kuva: Sanna Lönnfors.

Utmärkt plats för naturobservationer.

Både från trappan på Lapinvuori och trappan på Lantvik öppnar sig en utsikt över havet och de är utmärkta platser att följa fåglars vår- och höstflyttningar dvs. arktika.  

Arktikas (på arktiska områden häckande sjö- och vadarfåglars flyttning från övervintringsområden till häckningsområden på Ishavets stränder och tundrorna i norra delarna av Europa och Sibirien) huvudstråk går österut från Finska Viken till Ladoga, Onega och Vita havet. På Vederlax kust kan man se de största flyttfågelmassorna i Finland. Arktika pågår från slutet av april till juni och den består av miljontals vattenfåglar, gäss och vadarfåglar. På hösten finns det normalt ännu mera fåglar om häckningarna har lyckats.

Link

Lapinvuoren liikunta- ja virkistysalue.

Lapinvuori Virojoen kyläyhdistyksen sivustolla

Virolahden Arktika-päivien sivusto

Arktisten lintujen muutto, arktika, on yksi näyttävimmistä lintumaailman tapahtumista.

Lapinvuoren liikunta- ja virkistysalue. Virolahdella.

Uudet kuntoportaat villitsivät 3 000 asukkaan kunnan – sadat halusivat ostaa oman portaan ja ”ramppaaminen” alkoi, vaikka askelmia ja kaidetta puuttui

YLE-UUTISET

”Purettavan Virojoen hyppyrimäen mäkiennätyksen hyppäsi Toni Nieminen — Katso miltä hylätyllä hyppyrimäkialueella näyttää nyt” Kymen Sanomat 18.10.2019

Kuntoportaat rakentaneen hankkeen Facebook-sivu: Kunto & Maisema

Leaderkehykset Instagram – jaa omia kuviasi aihetunnuksella #leaderkehykset #virolahti

Kuva: Sanna Lönnfors.